piątek, 19 grudnia 2014

Pizza bez drożdży


Od jakiegoś czasu zdarza mi się regularnie robić pizzę na cieście bez drożdży. Taka pizza co prawda nie przypomina smakiem tej tradycyjnej, ale jest równie dobra. Ciasto po prostu jest bardziej twarde, kruche, no i o innym aromacie.

Pizzę na proszku do pieczenia (bo on zastąpi drożdże) można wykonać o wiele szybciej, nie czekając na wyrastanie masy.




Składniki (na pizzę średniej wielkości):

Na ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie pieprz, bazylia, oregano

Na pomidorowy sos:

- 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, cukier, pieprz, bazylia, oregano do smaku
- trochę gorącej wody

Na sos czosnkowy:

- mała śmietana 12%
- ok. 3 łyżeczki majonezu (wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, sól, pieprz

Dodatki:

Wedle uznania, np. pieczarki, ser żółty, szynka, kukurydza, ananas, papryka, cebula.

Sposób przygotowania:

1.Wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki do miski i zarabiamy ciasto. Nie powinno się kleić za bardzo do palców, ani być zbyt suche. W razie czego dolewamy odrobinę oleju, wody lub dosypujemy mąkę.

2. Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając wszystkie składniki i zalewając wodą w miseczce.

3.Wykładamy blachę piekarnika pergaminem, piekarnik ustawiamy na 200 stopni.

4. Przygotowujemy, kroimy wszystkie składniki.

5. Rozwałkowujemy średnio cienkie ciasto formując kształt koła, ciasto przekładamy na blachę, zawijamy brzegi, żeby składniki nie spłynęły.

6. Wylewamy na ciasto sos z miseczki i rozprowadzamy po pizzy.

7. Układamy na pizzy składniki.

8. Wkładamy pizzę do piekarnika na środkową szynę, Pieczemy ok. 20 minut na 200 stopniach sprawdzając co jakiś czas czy ciasto za bardzo się nie przypaliło. Powinno być lekko złociste. Nie trzymamy dłużej, bo pizza będzie bardzo sucha i twarda.

9. W czasie kiedy nasza pizza się piecze przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy śmietanę z majonezem, przyprawami, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, Dobrze wymieszany i przyprawiony sos wstawiamy do lodówki.

10. Upieczoną pizzę podzielić na 8 części.

Ja do polania pizzy nie robię osobnego sosu pomidorowego. Używam ketchupu.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz